2014. godina

plava_crta_zsh

Veče zahvalnosti

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu, Generalni kozulat Republike Srbije i Srpska pravoslavna crkva u Frankfurtu, priredili su 14. decembra 2014. veče zahvalnosti u čast klubova, udruženja, firmi, institucija i pojedinaca koji su pomogli i dali svoj doprinos u humanitarnoj akciji u vreme katastrofalnih majskih poplava na Balkanu.

Veče zahvalnosti.

Veče zahvalnosti.

U ime Centralnog saveta Srba u Hesenu zahvalnicu primila je gdja. Vida Vučković.

Vida Vučković prima zahvalnost.

Vida Vučković prima zahvalnost.

 

plava_crta_zsh

Bračna ponuda pisaca i slikara
U okviru Međunarodnih nedelja kulture u Frankfurtu, Centralni savet Srba Hesena (CSSH) i Udruženje pisaca Sedmica organizovali su književno veče i izložbu slika pod nazivom Bračna ponuda.

 

Ruža Mijović, Desa Burazor Aslanidu, Aleksandar Jovanović, Katica Stanimirov

Ruža Mijović, Desa Burazor Aslanidu, Aleksandar Jovanović, Katica Stanimirov

Grad Frankfurt svake godine organizuje Međunarodne nedelje kulture, a UP Sedmica već šesti put učestvuje na ovoj manifestaciji s jednom nemačkom ustanovom. Ove godine je to Begegnung centrum Hedernhajm, jedna od najvećih socijalnih ustanova u gradu.

Program je na nemačkom jeziku otvorila, Katica Stanimirov, u ime CSSH-a, a na srpskom jeziku, Aleksandar – Saša Jovanović, u ime UP Sedmica. Književnoj večeri i izložbi slika prisustvovali su Gerda Jeger, predsednica Književnog društva Hesen, Sibile Fogel, predstavnik Begegnug centra Hedernhajm i Branimir Mitrović, predsednik Književne radionice.

Goste i sve prisutne pozdravio je Živorad Petrović, vicekonzul Generalnog konzulata Srbije u Franfurtu.

Specijalni gost večeri bila je Desa Burazor Aslanidu, autor romana, “Krugovi života – gradonačelnik i Srpkinja”. U programu su još učestvovali pisci, Pero Marčeta, Ruža Mijović, Miki Milenković, Zlata Ikanović, Dragoslava Veljković Madžar, Aleksandar – Saša Jovanović i Ljubiša Simić. Muzički deo pripremio je Hajnc Luc.

U izložbenom delu postavljene su slike Aleksandre Botić i Radovana Madžara. Ruža Mijović je izložila ikone, a mozaike i unikatne radove od gline Ljubica Stevanović.

( Tekst je preuzet iz dnevnog lista Vesti 04.11.2014.)plava_crta_zsh

FRANKFURT – Beogradski gimnazijalci u poseti gradu na Majni

 

Most mladosti i prijateljstva

 

Učenici 13. Beogradske Gimnazije pamtiće dugo posetu frankfurtskoj metropoli,ne samo po gostoprimljivosti domaćina, nego i po saznanjima i iskustvima kao i novim prijateljstvima koja su stekli tokom sedmodnevnog boravka u Nemačkoj.

Devetočlana ekipa učenika kreativnog tima, posle završenog godišnjeg Festivala kreativnosti, krenula je na nagradno putovanje u Frankfurt, zajedno sa svojim mentorima – profesorima Zoranom Bašićem i Jelenom Babić. Kao gosti Bertolt Breht Gimnazije u Darmštatu, jedne od najstarijih ali i najmodernijih obrazovnih institucija u ovom delu Nemačke, srpski gimnazijalci pratili su nekoliko dana, zajedno sa nemačkim vršnjacima (kod kojih su bili i smešteni) nastavu u školi upoznajući se sa načinom nastavnog rada. Tokom posete, obišli su i grad Hajdelberg, jedno od univerzitetskih “središta” Nemačke, a onda su stigli u Frankfurt kao gosti Sentralnog saveta Srba Hesena. Goste iz beograda dočekali su ispred srpske pravoslavne crkve Vaskrsenje Gospodnjeg naše porodice kod kojih su u nastavku posete bili smešteni.

Posle višednevnog druženja sa nemačkim vršnjacima, gosti iz  beograda proveli su nezaboravne trenutke i sa našim učenicima koji žive u Frankfurtu, tokom zabavne večeri u prostorijama KUD “ORO”.

I nemačkoj i srpskoj publici, beogradski istraživački tim gimnazijalaca predstavio je nagrađeni projekat realizovan na osnovu analize knjige nemačkog novinara Josefa Šulca koji je odbio da učestvuje u streljanju srpskih zarobljenika i koji je 1941.god. u Smederevskoj Palanci streljan zajedno sa njima. Na osnovu uradjenog projekta, istraživačka ekipa gimnazijalaca snimila je (i ovdašnjoj publici prezentovala) dokumentarni film.

Inače, ovo godišnje takmičenje u izradi kreativnih projekata organizuje nevladina organizacija ” Biblioteka plus” uz podršku Ministarstva prosvete i nauke.

Pred povratak u Srbiju, ispratili smo ovu malu ali odabranu ekipu kreativaca i istraživača a njene mentore zamolili sa nam prenesu utiske.”Utisci su fenomenalni- rekao nam je profesor Zoran Bašić. Ovo je prvo putovanje ovakve vrste, a uspostavljenu saradnju ćemo nastaviti kako sa nemačkom gimnazijom tako i sa srpskim učenicima koji žive u Frankfurtu. Zadovoljstvo ne kriju ni prijemom i smeštajem u nemačkim i srpskim porodicama. Čini se, ipak, da su veze i započeta prijateljstva medju mladim važnija i veća od svega ostalog. I ona će, sigurno, trajati.”

Pred sam polazak profesor Bašić ne zaboravlja da se zahvali. najpre direktoru 13. beogradske Gimnazije Bojanu Vučkoviću, takodje članu ovog tima, zatim Mili Broćić iz Gete Instituta u Beogradu, Radiši Stošić – profesoru u penziji, a onda i ovdašnjim domaćinima: u Darmštatu – porodici Miloša Kijanovića iz Prijepolja, Vidi Vučković – predsednici Centralnog saveta Srba Hesena, profesoru Katici Stanimirov iz Frankfurta, ocu Simeonu iz Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu, svim porodicama koje su prihvatile goste iz Beograda kao i Zdravku Mitroviću, velikom humanisti koji je organizovao prevoz i smeštaj dece. Ovu posetu finansijski je pomogao i nemački sindikat prosvete.

Inače, u uzvratnu posetu Srbiji, naša deca koja žive u Frankfurtu, dolaze već krajem ovog meseca.

Zabeležila: D.V.Madzar

FOTO:Radovan Madzarplava_crta_zsh

Udruženje gradjana za razvoj socijalne i obrazovne inkluzije “Drugačiji zajedno”
Saopštenje za javnost

Centralni savet Srba u Hesenu i gdja. Vida Vučković već četvrtu godinu za redom neposredno učestvuje u koordinaciji i saradnji izmedju Nemačke organizacije IB Behindertehilfe i Udruženja za promociju socijalne i obrazovne inkluzije “Drugačiji zajedno” iz Niša, kao i u pregovorima izmedju lokalnih predstavnika gradske vlasti u Nišu i menadžmenta IB Behindertehilfe u Frankfurtu.

Za četiri godine, iz te saradnje i pregovora proistekao je projekat “Informativno edukativni servis i savetodavni biro za osobe sa intelektualnim smetnjama u gradu Nišu”. Ovaj biro je za dve godine rada pružio preko 2000 individualnih tretmana za decu sa razvojnim smetnjama, obavljeno je 650 savetodavnih sastanaka sa roditeljima dece sa intelektualnim smetnjama kao i sa roditeljima mladih i starijih od 18 god. sa smetnjama, održane su tribine i promocije na temu poboljšanja položaja osoba sa smetnjama po ugledu na evropske standarde i primere iz Nemačke, otvorene su tri nove radionice za upotpunjavanje slobodnog vremena dece i mladih sa intelektualnim smetnjama, obučeno je 40 volontera za rad sa osobama sa smetnjama. Samo udruženje je postalo novi centar okupljanja svih onih ljudi koji na posredan ili neposredan način imaju kontakt sa osobama sa smetnjama kao i centar okupljanja samih osoba sa smetnjama u Nišu…(više)

IB Behindertehilfe – Pressemitteilung plava_crta_zsh

Centralni savet Srba iz Frankfurta donirao pomoć kuršumlijskim porodicama

 

U subotu 23. avgusta u prostorijama Crvenog krsta, Centralni savet Srba pokrajine Hesen iz Frankfurta donirao je humanitranu pomoć kuršumlijskim porodicama slabijeg materijalnog stanja i porodicama sa više dece. Pomoć u garderobi, obući i odeći, školskom priboru kao i bebi programu preuzelo je 20 porodica iz Kuršumlije.

Predsednica Saveta za socijalnu zaštitu opštine Kuršmlija Violeta Jakovljević tom prilikom je izjavila da je pomenutu pomoć obezbedila obrativši se Centralnom Savetu Srba iz Frankfurta, gde je uz maksimalno angažovanje predsednice Saveta gospođe Vide Vučkovič, dogovoreno da pomoć bude namenjana  porodicama koje teško žive a imaju više dece. “Imajući u vidu celokupnu ekonomsku situaciju i veliku nezaposlenost u našoj opštini, obratila sam se pomenutoj organizaciji i predsednici Vidi koja je odmah prihvatila moju molbu. Vrednost donacije iznosi oko četiri hiljade evra, i obuhvatila je odeću, obuću, pribor za školarce obzirom da počinje školska godina, kao i hranu za bebe, pelene i higijenski pribor”, rekla je Violeta. Predsednica Saveta za socijalnu zaštitu opštine Kuršumlija zahvalivši se donatorima, istakla je da deo pomoći treba da stigne u septembru, ujedno pozivajući  socijano ugožene porodice da dođu u prostorije Crvenog krsta kako bi preuzeli pomoć. Gordana Jevtić iz Kuršumlije, majka petoro maloletne dece, preuzevši pomoć u hrani za novorođenu bebu, školskom priboru rekla je da živi veoma teško, sa suprugom, slepom majkom, a da je sina Nikolu rodila pre nedelju dana. “Dobila sam pomoć u obući i odeći, školskom priboru kao i rančeve za tri školarca. Za sina Nikolu koji je rođen pre nedelju dana nisam bila u stanju da  sama kupim neophodne stvari, obzirom da ni ja ni suprug nigde ne radimo. Zahvaljujem Centralnom savetu Srba iz Franfurta i predsednici  Saveta za  socijalnu zaštitu opštine Kuršumlija Violeti Jakovljević koja nam je pomogla”, rekla je Gordana. (Tekst je preuzet sa sajta www.kursumlija.org (26.08.2014.)) O humanitarnoj aklciji u Kuršumliji možete pročitati i na sajtu Topličke vesti. plava_crta_zsh

Parada kulture u Frankfurtu

U Frankfurtu je 28. juna 2014 održana manifestacija Parada kultura naroda i narodnosti koji žive i rade u tom gradu. Više desetina predstavnika naroda iz skoro svih zemalja sveta prezentovali su se na ulicama Frankfurta, a kasnije i u starom delu grada na štandovima, sa kulturnom baštinom zemlje iz koje dolaze i vode poreklo. Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji, koja je pod pokroviteljstvom grada Frankfurta, učestvovali su KUD “Oro”i KUD “Kolo”. CSSH zajedno sa KUD “Oro” prisustvovao je na štandu na kome su mnogobrojni gosti uživali u izvrsnoj srpskoj kuhinji i informisali se o Srbiji.plava_crta_zsh

Srpska dijaspora je već u EU

U Bad Homburgu je održan Evropski fest u organizaciji Nade i Dženet Stojković, a pod pokroviteljstvom Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD). Počasni gosti bili su Udo Bulman, poslanik SPD u Evropskom parlamentu i Elke Bart, član parlamenta pokrajine Hesen. U foajeu Kurhausa postavljeno je nekoliko štandova na kojima su se predstavile nacije koje žive u ovom gradu. Pored kulinarskih specijaliteta, u kulturnom programu učestvovali su umetnici i folklorne grupe. Srbiju je na ovoj manifestaciji predstavljao Centralni savet Srba u Hesenu. – Na 21. Evropskom festu želimo i mi da damo naš doprinos i pokažemo da je Srbija preko naše dijaspore već odavno u Evropskoj uniji. Pored našeg, srpskog štanda, ovde se nalaze i štandovi Alevita, Rumuna, Grka, Turaka, Mađara, Italijana, a svoj štand su imali i predstavnici religije Bahai – rekla je organizator Nada Stojković. U kulturnom delu programa našu zemlju predstavio je Miodrag Stojković. – Organizovali smo naš, srpski štand uz veliku pomoć vrednih članova Srpskog kulturnog umetničkog društva Oro iz Frankfurta – rekla je Vida Vučković, predsednik CSSH. – Ovo je jasan znak našim sugrađanima poreklom iz drugih država da se radujemo jer zajedno živimo, radimo i zajedno sa njima slavimo. U našem gradu živi veliki broj vaših sunarodnika koji, iako su ovde godinama, nemaju mogućnost da ostvare sva prava jer Srbija još nije u EU. Najbolji primer je organizator, Nada Stojković, koja je više od 20 godina član u SPD, vrlo je aktivna i član predsedništva u našem gradu, ali ne može da glasa jer ima srpski pasoš. Za mene, kao političara je to motivacija da ovakve stvari koje su politici pogrešne, ispravimo – rekla je na kraju Elke Bart.

Evropafest

Evropafest – Bad Homburg – 11. maj 2014
G-dja Elke Barth (SPD) poslanik u Wiesbaden-u, Svetlana Ilic (KUD ” ORO”), Zdravko Mitrović (CSSH), Vida Vučković (CSSH), Dr.Hans-Joachim Schabedoth (SPD) poslanik u saveznoj vladi u Berlinu, Krsta Prtljaga (KUD “Dunav”), Nada Stojković (SPD) poslanik u Bad Homburg-u (s leva na desno)

(Tekst je preuzet iz dnevnog lista VESTI 16 05.2014.) plava_crta_zsh

9. februar 2014 – Redovna godišnja skupština CSSH
  

Još jedna godina napornog rada Centralnog Saveta Srba Hesena je za nama. Zahvaljujći izuzetnom radu i angažovanju članova saveta, kao i mnogobrojnih saradnika, ustanova i institucija, mnoge planirane aktivnosti uspešno su tokom protekle godine realizovane. U to ime, ispred Centralnog saveta Srba Hesena, posebno zahvaljujem za podršku u radu, pre svega Generalnom konzulatu Republike Srbije u Frankfurtu, generalnom konzulu gdji. Aleksandri Djordjević, konzulu g. Branku Radovanoviću i vicekonzulu g. Živoradu Petroviću. Istovremeno, zahvaljujemo se na velikoj mediskoj podršci Dnevnom listu – Vesti, vlasniku kompanije Nidda Verlag g. Dušanu Vidakoviću, direktoru g. Aleksandru Vidakoviću kao i njihovim saradnicima, Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Frankfurtu i predstavnicima srpskih Klubova Hesena sa kojima smo, tokom 2013. godine, zajedničkim radom, uspešno realizovali nekoliko manifestacija i dobrotvornih koncerata. Dobri rezultati na očuvanju i jačanju jedinstva srpskog naroda postignuti su, i u godini za nama, mnogobrojnim aktivnostima srpskih klubova širom Hesena.

Institucionalnu, kao i praktičnu, podršku u radu protekle godine, kao i ranijih godina, Centralni savet Srba Hesena uživao je od strane Udruženja stranaca Frankfurta i njihovih predstavnika, gdje. Ulrike Feoraci (AGAH) što im se na ovaj način posebno zahvaljujemo. Istovremeno, se zahvaljujem g. Nečati Benliju, predstavniku radne grupe za bezbednost policije Hesena kao i g. Apostolosu Koreasu, predstavniku Pravoslavne dijakonije “Sv. Nikola”. Sve naše aktivnosti i manifestacije su tokom proteklih godina medijski propraćene od strane redakcije dnevnog lista “Vesti” pa im se, ovim putem, još jednom zahvaljujem za objektivnu i pravovremenu informisanost.Trudićemo se da i u budućnosti budu pozitivne informacije sa naših manifestacija … Hvala Vida Vučković, Predsednica Centralnog saveta Srba HesenaGodina velikih planova Centralni savet Srba u Hesenu (CSSH) održao je 09. februara 2014. godine redovnu godišnju skupštinu u biblioteci SKUD-a Oro u Frankfurtu, a prisustvovali su joj generalni konzul Srbije u Frankfurtu Aleksandra Đorđević, njen zamenik Branko Radovanović, predstavnik radne grupe za bezbednost policije Hesena – Nečati Benli, Urlike Foraci iz Udruženja stranaca Hesena, Apostolos Koreas, predstavnik Pravoslavne dijakonije “Sv. Nikola”, Dušan Vidaković, predsednik kompanije Nidda Verlag i Aleksandar Vidaković, direktor Nidda Verlag. Generalni konzul Aleksandra Đorđević je rekla da je zadovoljna radom Centralnog saveta Srba u Hesenu, a Nečati Benli je pohvalio saradnju CSSH i cele srpske zajednice u ovom delu Nemačke. Reči pohvale stigle su i od Ulrike Feoraci, koja je navela da se u svim savetima stranaca u Hesenu nalaze predstavnici Srba i pozvala je da se i na narednim izborima ponovo kandiduju kako bi učestvovali u odlukama koje su bitne za budućnost zajedničkog života u Nemačkoj. U izveštaju o radu u periodu između dve skupštine, predsednica Vida Vučković je ocenila da je prošla 2013. godina bila veoma uspešna i nabrojala niz manifestacija i predavanja koja su održana, kao i poseban napor da se sačuva dopunska nastava na srpskom jeziku koja bi trebalo da počne u martu ili aprilu. Posle izveštaja blagajnika i predsednika nadzornog odbora CSSH Ruže Mijović i Zdravka Mitrovića, koji su takođe bili pozitivni, razgovaralo se o aktivnostima za tekuću godinu. Kalendar CSSH je prepun aktivnosti koje su namenjene svim generacijama – od pozorišnih predstava, koncerata klasične muzike, informativnih predavanja o školstvu za mlađe uzraste do sportskih manifestacija i drugih događaja o kojima će biti redovnih izveštaja. ( Tekst preuzet iz Dnevnog lista Vesti 12.02.2014.) plava_crta_zsh